Maria Borelius, succéförfattaren till HÄLSOREVOLUTIONEN och BLISS, aktuell med FÖRUNDRAN – en ny, högaktuell populärvetenskaplig bok om konsten att läka stress och lära sig att njuta mer

Nyheter

Foto: Peter Carlsson Formgivning: Charlotta Paulson

Förundran var ett bärande kapitel i den banbrytande boken HÄLSOREVOLUTIONEN, som kom ut i januari 2018 och förändrade den svenska hälsobokgenren. Efterföljaren BLISS kom 2019 och tillsammans har de nu sålt närmare 200 000 böcker. Nu kommer FÖRUNDRAN, den tredje efterlängtade boken om den antiinflammatoriska resan.

Maria Borelius är den bästsäljande svenska författaren och vetenskapsjournalisten som öppnade dörren till den antiinflammatoriska livsstilen, där ämnet förundran är en av hörnstenarna vid sidan av mat, träning med mera. I nya boken Förundran fortsätter Maria Borelius sin personliga och vetenskapliga hälsoresa och gör en djupdykning i det förunderliga ämne som har fascinerat både henne och läsarna. Hon ger sig ut på pilgrimsvandring, åker på ayurvedaläger i Indien, lyssnar på opera, påtar i trädgården, vinterbadar och träffar techentreprenörer i Silicon Valley, hjärtspecialister i Stockholm, oxytocinforskare i Tyskland och andra världsledande hälsogurus. Att prioritera återhämtning på djupet är livsavgörande. Vi får lära oss om JOMO-tekniken – ”The Joy Of Missing Out”, hur vi hittar en hållbar rytm, skapar ett andligt gym, och får mer flow på jobbet – totalt 30 nycklar till mer förundran i livet.

- Vi har i över 100 år varit så upptagna med att studera hur negativa känslor och omständigheter gör oss sjuka i kropp och sinne. Men minst lika viktigt är den nya forskning som visar hur positiva känslor stärker oss och läker. Det handlar om förundran, de positiva känslornas Rolls Royce, ett nytt verktyg i vår friskvårdslåda. Att lägga pusslet, fläta samman ny västerländsk forskning med österländsk gammal läkekonst och förstå hur förundran påverkar oss på djupet, har varit fascinerande, säger Maria Borelius.

OM FÖRUNDRAN

Vi har tröttnat på att vara stressade och utarbetade. Var det verkligen så här det skulle bli? Att odla sin inre trädgård är en biologisk nödvändighet, visar ny forskning. Det är inte bara motion och rätt kost som får oss att må bra. Vi behöver tillåtelse att återhämta oss, vila och njuta på djupet.

Det handlar om förundran, eller awe på engelska. De positiva wow-känslor som bland annat väcks av naturupplevelser, mänsklig närhet, stor konst, andlighet, musik, meningsfullt arbete och annat vi tycker om och som får oss att häpna.

Releasedatum 2020-08-07

OM FÖRFATTAREN

Maria Borelius är en svensk prisbelönt vetenskapsjournalist och författare till flera populärvetenskapliga böcker om medicin och hälsa, förutom Hälsorevolutionen (2018) och Bliss har hon bland annat skrivit bästsäljaren Sedan du fött (1993), Motboken (2003) och Bryt det sista tabut (2013). Hon är kolumnist i Dagens industri, grundare till Stiftelsen Ester som stödjer marginaliserade invandrarkvinnor att starta företag, samt jobbar som kommunikationsrådgivare till vetenskapliga institutioner, läkemedels- och techföretag globalt. Maria har tidigare varit vetenskapsreporter på Rapport, programledare och redaktör för vetenskapsprogrammet NOVA, handelsminister i Sverige och VD på den globala mikrofinansorganisationen Hand in Hand International. Hon är ambassadör för Fonden för Psykisk hälsa, som stödjer forskning om mental hälsa. Hon har en fil.kand. i biologi, fysik och matematik samt en masterexamen i vetenskapsjournalistik. Hon bor sedan år 2000 i London och landar ofta i sommarhuset i Skåne.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta:

Sarah Wallskog Lindvall Sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se Telefon: 0705690227

Relaterade bilder