True crime: Kritikerrosade författaren och journalisten Pernilla Ericson släpper sin tredje kriminalroman

Pressmeddelande

När du vänder dig om, är baserad på en verklig händelse om en kvinna i spelvärlden som blir utsatt för en brutal attack via sociala medier.

En lika välskriven som högaktuell spänningsroman, denna sommar när vi pratar om kvinnohat som aldrig förr. Mycket av det som förövaren i boken uttrycker är hämtat från verkliga forum och mejl som Pernilla Ericson och hennes kollegor själva har fått motta.

OM BOKEN

En vilt främmande berusad man tar sig in i en kvinnas hem på Södermalm i Stockholm och våldtar henne brutalt. Polisen kan gripa mannen på plats. Det hela verkar först vara ett enkelt fall, men utredningen faller ihop som ett korthus. Det fanns en detaljerad, skriftlig inbjudan från kvinnan, och mannen går fri. När polisen börjar gräva hittar de ännu en snarlik anmälan.

Det blir upptakten till en utredning som helt saknar motstycke: grova våldtäkter med förövare som är övertygade om att den utsatta är med på det som sker.

Skräcken sprider sig. Specialteamet Erlagruppen med polisen Liv Kaspi i spetsen återförenas och uppdraget sätter gruppens medlemmar på prov i en jakt på förövare som förföljer och terroriserar kvinnor.

Liv Kaspi kämpar samtidigt med sitt privatliv. Hon har vågat älska en man med bakgrund i den undre världen – men kan hon lita på honom?

Boken är baserad på en verklig händelse.

”Den sanna berättelsen som ligger till grund för den här boken fick mig att kasta ett bokmanus och helt börja om. Det var gränslösa trakasserier, där män manipulerades till att bli förövare. Jag skrev en bok som i grunden handlar om kvinnohat, och researchen gav mig kalla kårar. Vi pratar mycket om Incelrörelsen, men kvinnohatet sjuder även i svenska forum,” säger Pernilla.

”Aktualiteten i denna spännande berättelse, hur sårbara vi är i sociala media och Pernillas språk i en magisk kombination. Det var helt omöjligt att lägga ifrån sig manus när jag först fick det i min hand, jag sträckläste,” Celine Hamilton, förläggare.

OM FÖRFATTAREN

Pernilla Ericson är journalist och författare och bosatt i Stockholm. Hon har bland annat arbetat på Aftonbladet och med produktioner för TV4. Pernilla fick idén till Erlagruppens första fall när hon efter en serie artiklar fick ta emot mängder av personliga berättelser om övergrepp. 2016 debuterade hon med den kritikerrosade Spåren vi lämnar efter oss följd av Jag ska hitta dig (2017).

Recensionsdatum 2018-06-02

För mer information och intervjuförfrågningar:sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se

Telefon: 08-505 511 48 eller 0705- 69 02 27