Surrealism och kafkalik förvandling i Veronica Linarfves roman Bidrottningen

Nyheter

bokomslag-veronica_15_2-mindre.jpg

Bidrottningen är en underhållande roman med en allvarlig underton som handlar om Gabriella Lind - tvåbarnsmamman, projektledaren och klippan som fixar allt med ett leende, hemma och på jobbet. Förutom att hon gör sina barns läxor tar hon även hand om sin hemtjänstvägrande farfar. När farfar blir sjuk drabbas hon av ytterst märkliga symtom, som till slut leder till en kollaps. Plötsligt vet hon inte längre vem hon är. Är hon ens människa?

”Inspirationen till boken fick jag för några år sedan. Då surrade jag, precis som Gabriella, runt i tillvaron och försökte sköta jobb, hem, barn och hus – och när min 92-årige farfar vägrade flytta från huset han bodde i, och inte heller släppte hemtjänsten över tröskeln, snurrade jag in honom i mitt ekorrhjul. När farfar dog, dog även en bit av mig. Men det som föddes var idén till Bidrottningen. Jag hoppas att Gabriellas inre resa kan ge läsarna möjlighet att reflektera över sin egen tillvaro och vad vi kan lära oss av bin”, säger Veronica Linarfve.

Veronica Linarfve kollapsade precis som huvudpersonen själv för några år sedan. Hon drabbades hårt och tappade håret, minnet, känseln, fick tinnitus och kunde inte prata sammanhängande. Det tog två år för henne att bli frisk och hon rehabiliterades på heltid i 16 veckor av läkare, psykologer, fysioterapeut och arbetsterapeut. Hon tvingades lära sig att se livet på ett helt nytt sätt. Bidrottningen är en tankeväckare, och en sorts hyllning till alla, fortfarande främst kvinnor, som surrar omkring utan att göra så mycket väsen av sig. De som upprätthåller familjer och samhällen utan att någon egentligen reflekterar över deras idoga arbete.

Bidrottningen är en av HarperCollins stora titlar i år. En roman söt som socker men som sticker som ett bi. Jag föll direkt för manuset eftersom budskapet berör många - känslan av att vara navet i allt men ändå utanför”, säger Maria Tufvesson, förläggare på HarperCollins.

Bidrottningen har utgivning den 14 mars. Ljudboken kommer ut samma dag med Gunilla Leining som inläsare. 

Läs gärna mer om karaktärerna i Bidrottningen här.
För föreläsningar och författarbesök, läs gärna mer här. 

Om Bidrottningen - underhållande om en Kafkaliknande förvandling
En dag hittas projektledaren Gabriella Lind under ett skrivbord fast övertygad om att hon är ett bi. Gabriella är klippan alla vänt sig till. Hon ställde upp för kollegorna på jobbet, skjutsade barnen till aktiviteter och gjorde till och med deras läxor. Hon stöttade sina vänner och backade upp sin man. När hennes 92-årige biodlande farfar blev sjuk snurrades även han in i ekorrhjulet. Trots sin insektsallergi tog hon hand om bina. Hur gärna Gabriella än ville att alla i hennes omgivning skulle må bra, mådde hon själv allt sämre. Märkliga symtom smög sig på och kollapsen var oundviklig.

För att få möjlighet till vila flyr hon till farfars gård och i trädgården, omgärdad av binas surr, börjar hon se på livet i ett nytt perspektiv. Precis som bin är experter på att anpassa sig, behöver hon nu hitta sin nya roll i tillvaron. Och när tiden är inne, föds en bidrottning på gården …

Veronica Linarfve är författare, journalist och beteendevetare som driver en produktions- och kommunikationsbyrå där hon projektleder, skriver texter och skapar kampanjer. Bidrottningen är hennes fjärde bok. Hon har tidigare skrivit feelgoodromanerna om Miss Lyckad och fackboken Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor - så blir du ekonomiskt tryggare, starkare och friare, tillsammans med Mia Ingelström. Hon är född 1975 i Göteborg och flyttade till Stockholm år 2000 och bor numera i Åkersberga med sin man och två barn. Hon har tidigare arbetat som resejournalist på bland annat Aftonbladet och som chefredaktör på Escape och friluftsmagasinet Outside.

För mer information och intervjuförfrågningar, v.g. kontakta: Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 0733 338840, e-post: magdalena@highlandpr.se

För övriga frågor, v.g. kontakta: Sarah W Lindvall, PR & Marknadschef, HarperCollins, e-post: sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se 

 

Relaterade bilder