Nu släpps sjätte romanen om sekten på Dimön

Nyheter

Foto: @Adde, Halmstad

Efter att under 25 år varit med i Scientologerna lyckades Mariette Lindstein ta sig ur och idag jobbar hon med att upplysa om faror och problem som finns med sekter. Nu är hon aktuell med sin sjätte roman om sekten på Dimön i Bortom Dimön, en bokserie som är inspirerad av hennes personliga upplevelser.

— Berättelsen om sekten på Dimön börjar lida mot sitt slut. Det har varit både inspirerande och terapeutiskt att skriva om den typen av sektmentalitet som jag själv levde med i så många år, säger Mariette Lindstein.

Journalisten Julia har lämnat Dimön bakom sig, men så får hon ett desperat telefonsamtal: Franz Oswald, den före detta sektledaren, har låst in sig i källaren till herrgården på ön och vägrar att komma ut. När Julia motvilligt återvänder för att övertala honom att avbryta sin självvalda isolering förvandlas det som skulle ha varit en snabbvisit till något helt annat. En anonym källa kontaktar redaktionen på hennes tidning om ett femtio år gammalt olöst mysterium på Dimön. Tre tonårsflickor försvann spårlöst en natt i juli. Till att börja med skakade händelsen det lilla samhället, men numera är det något man ogärna pratar högt om. De vidskepliga byborna verkar tro att öns vålnad, Grevinnan, lockade flickorna till klipporna, där de hoppade mot sin död.

Julia börjar få makabra ledtrådar från någon som driver på utredningen i det fördolda. Samtidigt ruckas Franz i grundvalarna när sanningen bit för bit avslöjas och spåren leder till herrgården och hans sadistiska pappa. Vad hände egentligen den där natten för femtio år sedan? Och vem är det som lurar i skuggorna och bevakar Julias minsta steg?

Hennes uppdrag som journalist på ön under våren hade slutat dramatiskt. Ursprungsevangelisterna, ett frireligiöst samfund som förgrep sig på sina döttrar, hade grundats där. Julia avslöjade dem i en serie artiklar. Det hade lett till att hon med nöd och näppe klarade sig från att bli dränkt i havet av en av deras medlemmar. Hon fick fortfarande flashbacks från ögonblicket när syret tog slut. Varje millimeter av hennes kropp hade kämpat vansinnigt för att överleva. Det var en del av att vara mänsklig, hade hon förstått – att desperat vilja leva, klamra sig fast vid livet även om det gled en ur händerna. Skiljelinjen mellan liv och död var bara några futtiga sekunder under vattnet.
— ur boken.

Recensionsdatum: 2021-11-25

Mariette Lindstein gick som 20-åring med i Scientologerna. Under 25 års tid arbetade hon på alla nivåer i rörelsen, inklusive i toppen av hierarkin på högkvarteret utanför Los Angeles. 2004 flydde hon. Idag arbetar hon som författare och föreläsare på heltid och har vigt sitt liv åt att upplysa andra om sektproblematiken. Mariette Lindstein är född 1958 och bor utanför Halmstad tillsammans med sin man Dan och deras tre gårdshundar, Bianca, Prada och Selma.

"Få författare kan så skickligt och nyanserat beskriva manipulerandet och förtrycket." Tidningen Tara

"Konstant krypande spänning som håller läsaren fast ända till slutet." Göteborgs-Posten

För intervjuförfrågningar: GUL PR vilhelm@gulpr.se 0736907409

Övrig information: PR & Marknadschef sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se 0705690227

Relaterade bilder