Nu kommer ”Straffet” – andra fristående delen i isländska författaren Yrsa Sigurdardóttirs kritikerrosade deckarserie

Pressmeddelande

Den 2 april kommer en ny thriller av prisbelönta isländska deckarmästaren Yrsa Sigurdardóttir. Straffet är den andra fristående delen i författarens succéserie om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja. Del ett i serien – hyllade Arvet – kom på svenska våren 2019 och har redan sålt i 15 000 exemplar.

Yrsa Sigurdardóttirs kritikerrosade böcker har sålts i över 2 miljoner exemplar runt om i världen och översatts till fler än 30 språk. Serien om barnpsykologen Freyja och polisen Huldar har nått stora framgångar världen över. Den 2 april kommer äntligen den efterlängtade andra boken, Straffet, som hyllats av kritiker och läsare och bland annat kallats en tät, mångfacetterad och gripande bok som överträffar de flesta inom thrillergenren (Erik Axl Sund, författare).

Om Straffet

Ett mord på en flicka. En lista över framtida offer.
Nu måste Huldar och Freyja göra allt för att hinna före mördaren.

Tolv år efter mordet på en flicka påträffas en tidskapsel nedgrävd i Reykjavik. Förutom tio år gamla brev, skrivna av en skolklass, innehåller den också en lista med initialer på framtida mordoffer. Kort därpå hittas två stympade händer. Det är tydligt att de avlägsnats medan personen var vid liv, men ändå har polisen inga rapporter om någon saknad eller skadad. När den första kroppen väl dyker upp följs den snabbt av ytterligare en, och det står klart att brevet i tidskapseln inte är ett barns oskyldiga påhitt.

Polisen Huldar har degraderats på grund av sitt agerande i ett tidigare fall, och det är inte bara relationen till kollegorna som skaver. Barnpsykologen Freyja vill inte heller ha med honom att göra, vilket han försöker reparera genom att ta in henne i sin nya utredning. Men när Freyja och Huldar dras allt djupare in i fallet – och mördarens mörka värld – upptäcker de att inget är som det verkar.

Recensionsdag: 2 april, 2020

Röster om Yrsa Sigurdardóttir

”En mörk berättelse av en briljant författare. En tät, mångfacetterad och gripande bok som överträffar de flesta inom thrillergenren.”
Erik Axl Sund

”Yrsa Sigurdardóttir fångar det isländska samhällets själ i sina storslagna och genuint intelligenta berättelser.”
Arne Dahl

”Yrsa Sigurdardóttir försvarar sin plats som Islands deckardrottning – Arvet har mer kuslig Stephen King-känsla än den typiska Nordic Noir-deckaren.”
The Guardian

”Det är enkelt att förstå varför Yrsas böcker är så omtyckta. Hon skriver medryckande, nyskapande och spännande.”
James Patterson

”Yrsa är en enastående författare.”
Karin Slaughter

”En av de bästa böcker jag läst på länge: mörk, otäck, och gripande från första till sista sidan.”
Stuart MacBride

”Sigurdardóttir blir bara bättre och bättre.”
Publishers Weekly

"Mörk, allvarlig och grafisk – men också gripande och inkännande.”
Seattle Times

Om författaren 

Yrsa Sigurdardóttir är född 1963 på Island. Hon debuterade 2005 och hennes böcker har hittills sålts i 2 miljoner exemplar och översatts till fler än 30 språk. För Arvet, första boken om Huldar och Freyja, tilldelades Sigurdardóttir The Blood Drop (Islands största deckarpris), Palle Rosenkrantz-priset i Danmark och nominerades till Glasnyckeln. Straffet är den andra fristående boken och har också nominerats till en rad utmärkelser.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta:
Natalie Pettersson, PR- och marknadsansvarig
natalie.pettersson@harpercollins.se
0768 671 060