Nu kommer hyllade stjärnskottet Meg Masons bejublade roman SORGEN LYCKAN LIVET på svenska – släpps 13 maj

Nyheter

Den 13 maj släpps Sorgen lyckan livet av den Sydneybaserade författaren Meg Mason. Det är en kritikerrosad berättelse om kärlek, äktenskap och psykisk ohälsa, som bland annat kallats för ”en kärleksberättelse, men en verklig sådan … lika förkrossande, vass och smart som Fleabag.” (Books+Publishing).

Lovorden har fullkomligen haglat över Meg Masons berättelse om Martha. Sorgen lyckan livet är en kärleksberättelse olik alla andra, skriven med stor värme och mörk humor.

”Så varm, mänsklig, rolig och klok att den tar sig in i hjärtats innersta rum! Jag måste bara älska en huvudperson som är djupt olycklig – och ändå lyckas se på livet med glimten i ögat. Sorgen lyckan livet är en roman som framkallar både skratt och tårar, och känns som en personlig hälsning från en själsfrände. Jag vågar nästan lova att du också kommer älska den!”
– Helena Pettersson, redaktionsansvarig för Månadens Bok

Om boken

Den här är en roman om en kvinna som heter Martha.

Hon har precis fyllt fyrtio. En gång i tiden jobbade hon på Vogue och hade tänkt skriva en bok. Nu producerar hon innehåll på nätet. Hon ville leva i Paris. Nu bor hon i en förort till Oxford, den enda där utan doktorstitel och barn eller båda delarna, i ett hus hon inte tycker om men inte orkar flytta ifrån. Men det måste hon eftersom maken Patrick, som är den typ av äkta man som lagar mat, organiserar födelsedagsfester, alltid älskat henne och aldrig velat något annat än att göra henne lycklig, lämnat henne.

Martha vet att någonting är fel. Och fortfarande, efter otaliga läkarbesök, ändlös terapi och alla möjliga mediciner, vet hon inte vad. Varför kan det ta en hel dag att komma upp ur sängen, och varför stöter hon bort både främlingar och närstående med elaka kommentarer?

Och nu har hon ingenstans att ta vägen, förutom till sitt barndomshem. Där ska hon bo med sin mor, en ganska betydelsefull konstnär (som dricker) och sin far, en berömd poet (enligt honom själv, han har inte givit ut något) och försöka klara det utan sin syster, hon som gjorde kaoset beboeligt men som nu är för upptagen, eller för trött på Martha, för att bry sig om henne.

Men det här blir också början på något nytt – och kanske kan man börja om från början igen när man insett vad man mest av allt önskar sig.

Röster om Sorgen lyckan livet

”En bok du kommer att vilja sluka i ett enda andetag … en vuxen coming-of-age-berättelse, skriven med stor kraft och en känsla av andlöshet. Att läsa den känns som att dela förtroligheter med en nära vän … Vass, vågad och underhållande från första till sista sidan.” 
– The Saturday Paper

”Meg Mason excellerar i den här gripande romanen … en berättelse om hur en kvinna hittar sig själv mitt i sin kamp mot psykisk ohälsa. Marthas iakttagelser, på samma gång humoristiska och sorgliga, är omväxlande obarmhärtigt skarpa (…) kommer att tilltala alla läsare av Sally Rooney.”
– Publishers Weekly

”Till och med de svåraste och mörkaste teman hanteras med lätt hand – och det gör bara berättelsen ännu mer förkrossande. Det är en otroligt rolig och aningen skruvad roman. Trots det är den ömsint och innerlig och ger en nyanserad bild av vad det innebär att förändras och ställa saker till rätta.” 
– The Guardian

”(…) fullkomligt glimrar … en charmig och aktuell ögonblicksbild av vad det innebär att vara människa i vår moderna värld.”
– Herald Sun

”Mörkt humoristisk och djupt innerlig … Sorgen lyckan livet utforskar psykisk ohälsa och de många olika former den kan anta, liksom den bristande precisionen i diagnoser, läkemedel och behandlingar.
– Booklist

”Hjärtskärande och mörkt humoristisk, rolig och upplyftande, och dessutom lätt att känna igen sig i … Jag kunde inte lägga den ifrån mig.”
– ELLE

” … en briljant, mångfasetterad och extremt underhållande roman om depression. Den uppslukade mig på precis det sätt jag alltid hoppas att en ny bok ska göra, och medan jag läste skrev jag en lista över alla de som jag ville ge boken till – tills jag insåg att jag ville ge den till alla jag känner.”
– Ann Patchett, författare

”Brutal, ömsint, humoristisk … Den här romanen – ett porträtt av kärlek i dess många former – blev alldeles levande för mig redan på första sidan. Jag såg mig själv i den. Jag såg människorna jag älskar. Den här boken förändrade mig.”
– Mary Beth Keane, författare till Fråga mig igen 

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta:
Natalie Pettersson, PR- och marknadsansvarig
natalie.pettersson@harpercollins.se
0768 671 060

Relaterade bilder

Kategori

Kultur och konst