Nu kommer Gunilla Bergenstens nya, efterlängtade bok: Vi skulle ha fjällvandrat (och 25 andra misstag jag gjorde när barnen växte upp)

Pressmeddelande

Med mycket humor och oändlig kärlek till föräldraskapet närmar sig Gunilla Bergensten det vi alla bävar för när barnen flyttar hemifrån: Har jag hunnit lära dem allt viktigt? Kunde jag gjort något annorlunda eller bättre? Hon delar generöst med sig av alla egna misstag, bland annat varför hon inte lät dem misslyckas.

I samma anda som i kultförklarade boken Familjens projektledare säger upp sig (2008) funderar Gunilla Bergensten på varför ungarna inte är mer intresserade av henne (därför att allt hon berättar är moraliserande historier), inte får misslyckas (det är så jobbigt för henne), inte blev jämställda (det kan vara så) och varför de inte bara kan vara lyckliga (är det verkligen så mycket begärt?). Villigt erkänner hon alla sina misstag som förälder och lockar fram både skratt och genant igenkänning hos läsaren:

Det var något av en chock när jag insåg att tiden som varje-dags-förälder var över. Supersorgligt. Plötsligt var det försent att göra om och göra bättre. Jag borde till exempel ha nöjt mig med att curla och låtit bli att ploga framför dem. Jag sa till dem att följa sina drömmar – värdelöst råd, dessutom så menade jag det inte… Jag gav dem råd i tid och otid, till ingen nytta. Numera hör jag av mig hela tiden, jag längtar ju efter dem. Men du, varför kan inte världens mest uppkopplade generation svara sin mamma eller pappa med mer än ”ja” eller ”nej” på mess – ska det vara så himla svårt?

Boken har redan på förhand fått ett fint mottagande:

Det är mycket humor och självironi, men också personligt, ärligt, utlämnande och berörande. En rolig, befriande och tänkvärd bok som lockar fram många igenkännande skratt och kanske även en och annan tår. – Carola Forslund, BTJ-häftet nr 17, 2019.

I samband med bokreleasen kommer Gunilla Bergensten (som är bosatt i San Francisco) till Sverige för intervjuer. HarperCollins släpper samtidigt både den nya boken, Vi skulle ha fjällvandrat och den förra bästsäljaren, Familjens projektledare säger upp sig som ljudböcker, inlästa av Gunilla själv.

Intervjuförfrågningar, kontakta sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se alt 0705-690227

En personlig hälsning från Gunilla: https://youtu.be/0SfPQiZcgXc

OM FÖRFATTAREN

Gunilla Bergensten är författare och creative director och har arbetat både på reklambyrå och som journalist. Hon blev känd för en större publik när hon 2008 gav ut den uppmärksammade boken Familjens projektledare säger upp sig. Året efter följde hon upp succén med När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig (och yngre). Hösten 2010 debuterade Gunilla som skönlitterär författare med Konsten att vara otrogen på Facebook och därefter utkom Att älska varandra i längden och på bredden. Gunilla Bergensten är gift med Magnus och de har två barn. Familjen bor i San Francisco? i USA efter att ha vunnit ett så kallat green card på lotteri.