Mörkret tar över idyllisk landsbygd i ny spänningsroman

Nyheter

harpercollins_turnerolovzon_isberg_omslag.jpg

Niklas Turner Olovzon författardebuterar med boken Isberg, en spänningsroman där skådeplatsen återknyter till uppväxten i Norrbotten och till Dalarna, där Niklas bor idag. Boken blev även ett sätt för debutförfattaren att bearbeta den ofattbara olyckan som förändrade livet för hans son för alltid.

 ”Isberg handlar om fyra vanliga, ovanliga människor som möter mörker. Deras eget och andras. I den djupa skogen, men också i det ljusa hemmet. Och inom dem. Jag har själv varit där. Sommaren 2018 var vår då fyraårige son Lou en hårsmån ifrån att dö. Han fastnade mellan två hissdörrar i vårt bostadshus vid Hornstull, Stockholm och hans lilla kropp blev allvarligt klämd när hissen startade. Hans hjärta slutade att slå, men ett fantastiskt arbete från brandkår och läkare räddade livet på honom. Olyckan förändrade mig och min syn på livet. Den fick mig också att verkligen våga satsa på min stora barndomsdröm: att bli romanförfattare,” säger Niklas Turner Olovzon.

”Det här är en helt underbar spänningsdebut, tänk er Stina Jacksons glesbygdsmörker som möter Fredrik Backmans underfundiga humor, toppat med Änglagårdsströssel, säger Céline Hamilton, förläggare.

OM BOKEN

I Tassby, Dalarna, där hockey hålls högt och hemligheter långt under ytan, sväljs en bärplockare plötsligt av de mörka skogarna. Samtidigt tänds lamporna i den övergivna herrgården på andra sidan viken. Outsidern Lars-Inge blir föremål för misstankar från byns centralgestalt Liss-Kulla. Men vad döljer han egentligen?

Där Bottenviken letar sig in vid stålverk och stad i Luleå försvinner en femårig pojke och hans mamma Elin inleder en desperat jakt. Har pojken gått genom isen eller har någon tagit honom? Samtidigt drar taxichauffören Andreas omkring på stadens snöiga gator och drömmer om att hämnas barndomen i Tassby. När dessa personers begär korsas stiger mörka familjehemligheter till ytan och hotar många fler människors liv.

Ett svagt ljud, ett knarrande. Han ryckte till där han låg på rygg, flämtade ut luften. Han var slut, visste inte om han ens skulle orka resa sig. Blundade och kände det kalla regnet mot ansiktet, tänkte att han skulle ligga här tills det ljusnade. Tills den här förbannade natten var över. Ett morrande. Han öppnade ögonen, tog sig mödosamt upp till knästående. Mellan de vita björkstammarnas gäckande mörker tyckte han sig ana en gestalt som tittade rakt mot honom. — ur boken.

OM FÖRFATTAREN

Niklas Turner Olovzon är född 1976 och uppvuxen i Norrbotten. Numera bor han i en liten by i Dalarna och driver en kommunikationsbyrå i Stockholm. Turner Olovzon har skrivit i hela sitt liv, både som copywriter och krönikör.

För intervjuförfrågningar: Vilhelm Hanzén, GUL PR vilhelm@gulpr.se

Övrig information: Sarah Wallskog Lindvall, PR & Marknadschef sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se

Relaterade bilder