Mästaren av psykologiska thrillers – Inger Frimansson – tillbaka med favoritkaraktären Justine Dalvik efter 15 år

Nyheter

Inger Frimansson är mästaren på psykologisk spänning och en av Sveriges mest älskade författare. I nya romanen Fågelbarnet kommer favoritkaraktären Justine Dalvik tillbaka efter hela 15 år. Det är en efterlängtad fristående fortsättning på de tidigare prisbelönta böckerna Justine som båda korades till Bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Fågelbarnet släpps den 26 maj.

Samtidigt som Fågelbarnet kommer även de två första böckerna om Justine Dalvik, God natt min älskade, och Skuggan i vattnet, ut i nyutgåva som pocket och ljudbok. Tidigare böckerna om Justine utsågs båda till Bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin när de kom ut.

– Under sensommaren förra året kom Justine Dalvik plötsligt tillbaka i min fantasi och propsade på att jag skulle fortsätta skriva om henne. Jag var tveksam till en början men Justine är inte en person man viftar bort i första taget. Så jag satte mig vid datorn och kände nästan genast hur inspirationen tog fart. Jag har ofta tänkt på Justine och de andra personerna och undrat hur de har det. Mår de bra? Lever de? Och fågeln … Justines stora vilda fågel. Hur är det med den? Skrivlusten tog fart och resultat blev Fågelbarnet, säger Inger Frimansson

Om boken

Stockholm 2005

Fågeln som bor hemma hos Justine Dalvik i huset vid Mälarens strand är sig inte lik. Även mannen som hon lever med drar sig undan och börjar förändras, och en dag försvinner han spårlöst. Ångesten växer i Justine. Hela hennes trygghet är hotad, och det blir knappast bättre av att en av plågoandarna från förr på nytt dyker upp i hennes liv.

Samtidigt försöker den blinda sjuttonåriga Christa stå ut med hur hennes tillvaro har blivit efter Det Ofattbart Hemska som tog hennes pappas liv. Mamman har sålt villan som Christa älskade och har tvingat in dem båda i en trång liten stadslägenhet. Christa saknar desperat sitt gamla liv. En dag är också Christa försvunnen och kvar finns bara ett brev. Christa behöver hjälp. Och det fort.

Fågelbarnet är en fristående fortsättning på de prisbelönta böckerna om Justine Dalvik.

Recensionsdag: 26 maj, 2020

Sagt om Inger Frimanssons böcker:

”Inger Frimansson är den psykologiska thrillerns drottning i Sverige.”
– Svenska Dagbladet

”De sista rummen är både ruggig läsning och en ruggigt bra skriven roman. Som vanligt, kan tilläggas.”
– Borås Tidning, Bengt Eriksson

”En psykologisk thriller om vettlöshet och hämnd som inte på länge släpper sitt grepp om läsaren.”
– Svenska deckarakademin, om God natt min älskade, ur motiveringen till Bästa svenska kriminalroman

”Boken är en djupt inkännande människoskildring som med små medel bygger upp en smygande spänning.”
– Svenska deckarakademin, om Skuggan i vattnet, ur motiveringen till Bästa svenska kriminalroman

”Inger Frimansson [har] skapat sig en position som en av den svenska kriminallitteraturens förnämsta skildrare av människosjälens irrgångar i det djupt undermedvetna.”
– Svenska Dagbladet, om God natt min älskade

Om författaren

Inger Frimansson (född 1944) har givit ut över 40 böcker och är en av Sveriges mest älskade och prisbelönta författare. Hon har översatts till 15 språk. Som en av de ledande inom den psykologiska thrillergenren har hon hyllats för sitt sätt att skildra relationer och har beskrivits som en mästare på att bygga upp en smygande spänning.

För mer information, kontakta:
Natalie Pettersson, PR- och marknadsansvarig
Natalie.pettersson@harpercollins.se
0768 671 060

Relaterade bilder

Kategori

Kultur och konst