Maria Borelius, succéförfattaren till HÄLSOREVOLUTIONEN och BLISS, släpper ny efterlängtad bok i augusti 2020: FÖRUNDRAN – en populärvetenskaplig bok om stressens olika ansikten och att lära sig njuta mer

Pressmeddelande

Förundran var ett bärande kapitel i HÄLSOREVOLUTIONEN, som kom ut i januari 2018 och förändrade den svenska hälsobokgenren. Den har nu sålt i över 100.000 exemplar och efterföljaren BLISS har på bara sex månader passerat 30.000 exemplar. Härnäst är det dags för Maria Borelius att gå ännu mer på djupet i FÖRUNDRAN – en läkande bok om mer kraft och djupare glädje.

Maria Borelius är den bästsäljande svenska författaren och vetenskapsjournalisten som öppnade dörren till den antiinflammatoriska livsstilen, där ämnet förundran är en av hörnstenarna. Sedan Hälsorevolutionen kom ut har hon mött tusentals läsare under föreläsningar och signeringar runtom i Sverige och Norden:

-Vid ett tillfälle under min föreläsning sitter de helt stilla, man kan höra en knappnål falla...och det är när jag talar om förundran. ”Berätta mera om förundran” säger många till mig. Det är som att den tanken öppnar en dörr till ”ja, jag FÅR njuta och vila i solnedgångar, natur och vacker musik... Jag behöver inte alltid bara vara påkopplad och prestera för att vara rätt...”.

-I augusti lämnade jag in synopsis till min nästa bok och i september skrev jag nytt kontrakt med HarperCollins Nordic. Oktober har ägnats åt research och nu bär det iväg på den stora skrivresan. En stor del av november ska jag besöka forskare och experter inom ämnet Förundran för att gå på djupet och hitta de nya nycklarna som hjälper oss att motverka den utbredda farliga stressen, nå ett djupare lugn, genom andlighet, JOMO – ”the joy of missing out” – och att få tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring oss. Det ska bli en personlig populärvetenskaplig bok som tar vid där Hälsorevolutionens förundranskapitel slutade, berättar Maria Borelius.

Maria Borelius blev i somras känd för en ännu bredare publik när hon medverkade i Sommar i P1. Hennes bästsäljande bok, Hälsorevolutionen har lanserats i USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Italien, Norge och Polen. Härnäst väntar Tyskland. Tidigare är boken släppt i Sverige, Finland och Danmark.

-Det har varit en fantastisk, omtumlande tid med Hälsorevolutionen och nu Bliss, som når ut till så många och nu lanseras internationellt. Jag hade aldrig trott att böcker om forskning skulle kunna nå ut så brett, men det är kanske för att jag också bjuder på min egen ganska krokiga resa i hälsolandskapet. I boken Förundran får jag möjlighet att ytterligare fördjupa den antiinflammatoriska resan. Det är inte bara lyx att odla sin inre trädgård, det är en biologisk nödvändighet. När vi är i vår förundran och stressar av på djupet sker också läkning, visar forskning.

Carina Nunstedt, förläggare och förlagschef på HarperCollins Nordic:

-Att få jobba med Maria och se hur hennes böcker förändrar folks liv, det är en ren ynnest. Med en enorm kunskap, nyfikenhet och erfarenhet som vetenskapsjournalist och biolog bottnar hon i detta ämne som ingen annan. Att hon därtill skriver fantastiskt och bjuder på sin egen personliga resa med en stor portion humor gör hennes böcker till något mycket mer än traditionella hälsoböcker.

OM HÄLSOREVOLUTIONEN

Hälsorevolutionen är Marias fascinerande kunskapsresa såväl som livsresa: introduktionen till hur en antiinflammatorisk livsstil kan hålla dig ung och frisk – men också göra dig mer harmonisk och lycklig. Boken släpptes i januari 2018 och har sålts i över 100.000 exemplar bara i Sverige. Världsrättigheterna såldes till HarperCollins av litterära agenten Rita Karlsson på Kontext Agency och boken är snart utgiven i 10 länder.

OM BLISS

Bliss är den fristående, mer fördjupande fortsättningen på Hälsorevolutionen. Maria Borelius undersöker ny forskning, och fortsätter att testa allt på sig själv. Boken bjuder också frontlinjeforskning om hur inflammationer påverkar både livslängd och depressioner, men är full med humoristiska vardagsinsikter, och ännu mer recept och vardagsprogram för en antiinflammatorisk livsstil. Boken släpptes i april 2019 och har hittills sålt i över 30.000 exemplar.

Båda böckerna finns som inbunden, ljudbok och e-bok.

OM FÖRFATTAREN

Maria Borelius är en svensk prisbelönt vetenskapsjournalist och författare till flera populärvetenskapliga böcker om medicin och hälsa, bland annat bästsäljaren Sedan du fött (1993), Motboken (2003) och Bryt det sista tabut (2013). Hon är kolumnist i Dagens industri, grundare till Stiftelsen Ester som stödjer marginaliserade invandrarkvinnor att starta företag, samt jobbar som kommunikationsrådgivare till vetenskapliga institutioner, läkemedels- och techföretag globalt. Maria har tidigare varit vetenskapsreporter på Rapport, programledare och redaktör för vetenskapsprogrammet NOVA, handelsminister i Sverige och VD på den globala mikrofinansorganisationen Hand in Hand International. Hon är ambassadör för Psykiatrifonden, som stödjer forskning om mental hälsa. Hon har en fil.kand. i biologi, fysik och matematik samt en masterexamen i vetenskapsjournalistik. Hon bor sedan år 2000 i Storbritannien.