Liselotte Roll ger ut boken JORD – oumbärlig läsning om grunden till allt liv, för trädgårdsälskare, hemmaodlare och alla med ett miljöintresse

Nyheter

Omslagsdesign: Victoria Bergmark. Foto: Sandra Birgersdotter Ek

Nyckeln till hållbar odling är en näringsrik jord, där mikroorganismer, växter och småkryp frodas. Men runt om i världen utarmas nu våra jordar. Liselotte Roll gör en djupdykning i ämnet jord – från såväl ett hemmaodlar-perspektiv som ur miljösynpunkt – och fokuserar på vad vi alla kan göra för att förbättra vår jord och ta vår hemmaodling till nästa nivå. Jord släpps 16 mars, 2021.

I boken varvas fakta med Liselottes egna personliga betraktelser vilket gör Jord till både nördigt intressant, lärorik men också underhållande läsning. 

 – När Liselotte kom till oss med sin bok var det omöjligt att säga nej. Jord är en dörröppnare till en värld många av oss bara tar för givet. För vad händer om vi inte vänder trenden med utarmade jordar, var ska vi då få vår mat ifrån? Läget är akut, men vi kan vända trenden. I Liselottes vackra bok får vi både värdefull kunskap om vad jord egentligen är, och många bra tips på vad vi kan göra för att skapa vår egen matjord. Det är den perfekta presentboken till alla odlare framåt vårkanten, säger Johanna Rydergren, förläggare

OM JORD

Monokulturer, gifter, plogning och konstgödsel förstör jordarnas struktur och mikroliv. De bidrar även till att tränga undan de vilda djuren och insekterna som just nu dör ut i en rasande takt. En tredjedel av världens matjordar är redan mer eller mindre skadade, enligt FN, samtidigt som klimatförändringar och växande befolkningar pressar jordarna alltmer. Gränsen för vad våra jordar orkar med är snart nådd. Men hur tar vi då bäst hand om jorden? Förutom att beröra miljöproblemen tar boken upp vad vi som trädgårdsodlare kan göra för att ta vår odling till nästa nivå; komposter, bokashi, jordfabriker, täckodling, permakultur, gröngödsling och mycket mer. För vad vi gör i våra egna trädgårdar räknas och det gör stor skillnad för djurlivet och insekterna lokalt. Dessutom görs ett djupdyk i jordens uppbyggnad och allt som lever i den som mikroliv, svampar och daggmaskar – kort sagt, allt om jord.

Liselottes personliga betraktelser ger boken en extra dimension, som gör denna bok både oumbärlig och underhållande, full med vackra fyrfärgsfoton.

OM FÖRFATTAREN

Liselotte Roll född 1973, är journalist, krönikör och författare. Hon har även en bakgrund som arkeolog och har alltid varit intresserad av natur, odling och djur. Hennes senaste böcker Höns som hobby (Natur & Kultur, 2019) och Odla för insekter (Polaris, våren 2020) har hyllats av såväl press som hemmaodlare.

För mer information och intervjuförfrågningar:
Natalie Pettersson, Pr- och marknadsansvarig
natalie.pettersson@harpercollins.se
076 867 10 60

Relaterade bilder