Inspirerad av sanna berättelser om mod och uppoffring – Kodnamn Safir av Pam Jenoff skildrar andra världskriget ur ett kvinnligt perspektiv.

Nyheter

9789150778298.jpg

Pam Jenoffs tidigare böcker Cirkusflickan, Paris försvunna döttrar och Kvinnan med stjärnan är kritikerrosade bladvändare som alla utspelar sig under andra världskriget.

OM BOKEN

1942. Hannah Martel har lyckats fly från Nazityskland efter att hennes man dödats i en pogrom. Hon tar sig till sin kusin Lily, som bor med sin familj i Bryssel. Tillvaron för judar är svår även i Belgien och Hannah söker desperat efter ett sätt att ta sig ut ur det ockuperade Europa. Men det är svårt, och hon tvingas återvända till det riskfyllda underjordiska arbete hon trodde att hon lämnat bakom sig.

Hannah går med i ett hemligt nätverk inom motståndsrörelsen, som leds av en mystisk kvinna vid namn Micheline och hennes lika gåtfulla bror Matteo. När Lily och hennes familj arresteras och riskerar att skickas till Auschwitz inser Hannah att hon är den enda som kan hjälpa dem.

Kodnamn Safir är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är en drabbande roman om mod, kärlek, familjeband och kvinnors orubbliga motståndskraft.

”En hjärtskärande studie i de beslut kvinnor måste fatta när deras lojalitet sätts på prov under de mest ofattbara omständigheter.” Sarah Penner, författare

”En fängslande och djupt berörande berättelse om överlevnad, svek och mänskliga relationer.” Booklist

”En riktig bladvändare om mod och kärlek med ett slut som sträcker sig långt fram i vår tid.” Birgitta Ehn Eliason, BTJ-häftet om Kvinnan med stjärnan

”En stark bok som berör mig till tårar och liknar ingenting jag tidigare läst.” Malins böcker om Kvinnan med stjärnan

Recensionsdatum 2023-04-27

OM FÖRFATTAREN

Pam Jenoff är författare och jurist, bosatt i Philadelphia. Hon har tidigare arbetat med säkerhetsfrågor på Pentagon och som diplomat i Kraków. Det var åren i Europa som väckte hennes intresse för andra världskriget och hon har bland annat fördjupat sig i judisk historia. Hennes tidigare romaner Cirkusflickan och Paris försvunna döttrar klättrade direkt upp på New York Times bästsäljarlista.

Relaterade bilder