HarperCollins ger ut bästsäljande och Netflix-aktuella Unorthodox på svenska hösten 2020

Nyheter

Unorthodox är Deborah Feldmans omtalade och bästsäljande självbiografi om uppbrottet från den chassidiska koloni där hon växte upp. Boken ligger till grund för Netflix-succén med samma namn.

Deborah Feldman (född 1986) växte upp i den chassidiska Satmar-kolonin i Williamsburg i New York, en ultraortodox judisk gemenskap med strikta religiösa regler. Liksom alla flickor i gemenskapen blev hon uppfostrad till att vara from. Hon talade jiddisch som modersmål och fick bara läsa de böcker som gemenskapen godkänt. Men Deborah älskade litteratur och gömde i hemlighet undan klassiker, som böcker av Jane Austen och Louisa May Alcott. Genom dessa fick hon inblick i en annan värld, ett friare sätt att leva.

Vid 17 års ålder blev Deborah bortgift i ett arrangerat äktenskap och vid 19 födde hon en son. Sonens födsel blev vändpunkten. Hon började frigöra sig och skriva ner sin berättelse, lämnade så småningom sin man och klippte alla band till gemenskapen.

”Vi är enormt glada över att ge ut Deborah Feldmans omtalade memoar på svenska. Hennes berättelse är en stark skildring av en ung kvinnas kamp för självständighet i ett närmast ofattbart slutet samhälle, mitt i myllrande New York. Det är även en berättelse om litteraturens kraft att öppna dörrar till andra världar. Delar av Netflix-serien är löst baserad på memoarerna och i boken får läsaren den verkliga historien.”

Johanna Rydergren, förläggare

Deborah Feldman bor numera i Berlin och har inte haft någon kontakt med sin familj eller släkt sedan 2012 då boken Unorthodox kom ut i original. Serien Unorthodox är en originalserie från  Netflix och när den släpptes våren 2020 blev den snabbt en av de mest streamade och omtalade. Boken klättrade åter upp på bland annat New York Times bestsellerlista, och nu kommer den för första gången ut i svensk översättning.

För mer information, kontakta:

PR & Marketing manager: Sarah Wallskog Lindvall

Sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se

Telefon: 0705690227

Relaterade bilder