HarperCollins ger ut ”Årets debutroman” – Pojke slukar universum

Pressmeddelande

Pojke slukar universum är utsedd till Årets debutroman och Årets indieroman – bokhandlarnas pris i Australien och har fullkomligt lovordats av kritiker och läsare. Trent Daltons delvis självbiografiska roman är en berättelse om syskonskap, villkorslös kärlek, familjerelationer och den mest osannolika av vänskaper. Pojke slukar universum släpps måndag den 1 april.

Trent Dalton är en prisbelönt journalist från Australien som skrivit de mest skakande reportage om livet i de australiska förorterna. Skildringar av tragedi, våld, död, droger, brottslighet, hopp och läkning, och ibland inget hopp, ingen läkning. Men inte förrän nyligen insåg Dalton att hans egen mammas livshistoria, förblir den mest gripande berättelsen:

– Vem är den mest intressanta personen du någonsin pratat med? frågar folk. Nä, inte Dalai Lama, inte John Howard eller Bob Hawke eller Priscilla Presley. Inte Heath Ledger, inte Matt Damon. Nej, det är min mamma. Du kommer förstå varför när du läser boken, säger Trent Dalton.

Pojke slukar universum är lika delar uppväxtroman, thriller och relationsdrama, allt skildrat med Daltons färgsprakande språk

OM BOKEN

Brisbane, Australien 1980-talet

Hans pappa har stuckit, hans mamma knarkar, hans styvpappa är en heroinlangare och hans storebror skriver meddelanden i luften med fingret istället för att prata. Den mest pålitliga vuxna i Elis liv är Slim, en ökänd brottsling med nationellt rekord i flest fängelserymningar. 

I en fattig förort till Brisbane försöker 12-åriga Eli följa sitt hjärta och förstå vad som krävs för att bli en god människa. Men ödet ställer hela tiden hinder i hans väg, det största av alla är Tytus Broz, stadens mest beryktade knarkkung. Och än mer komplicerat blir det. För Eli kommer snart att bli kär, möta riktigt onda typer och göra allt för att rädda sin mamma. Om han bara lyckas med det kanske hans planer på att bli en framgångsrik journalist en dag kan bli verklighet.

Röster om Pojke slukar universum

”En enastående debutroman.”
PUBLISHERS WEEKLY

Brottslighet, girighet, drogberoende, våld och trasiga familjer skildras utan att undvika en enda smutsig, banal eller cynisk detalj. Ändå skiner berättarglädjen rakt igenom allt detta. Det är en historia som lyfter fram all den potential till lätthet, skratt, skönhet, förlåtelse, upprättelse och kärlek som världen rymmer.”
THE AUSTRALIAN

”Helt underbar. Jag kramade om mig själv medan jag läste den. Hjärtat rusade, svällde, flödade över; tårarna rann; jag fick ont i magen av skratt. Pojke slukar universum är – jag kan inte komma på ett mer passande ord – magisk!”
A.J. Finn, författare

”Nästan 500 sidor lång men jag läste den i två sittningar, och ville genast läsa om den. En bergochdalbanefärd fullspäckad med filosofiska betraktelser, svart humor, sanningar och patos.”
SYDNEY MORNING HERALD

”Oförglömliga romangestalter, framför allt Eli och August. Vid ett tillfälle frågar sig Eli om han är en god människa. Svaret är 'ja', precis lika god som den här exceptionellt välskrivna romanen.”
BOOKLIST

”Våldsamt, romantiskt, spännande och fantasifullt.”
BTJ, lektör Andreas Andersson, BTJ-häftet nr 9, 2019

"Jag kan inte rekommendera den här romanen nog mycket och jag längtar efter att få se vad Dalton kommer skriva härnäst.”
NZ HERALD

OM FÖRFATTAREN

Trent Dalton är reporter på The Weekend Australian Magazine och har tidigare varit redaktör på The Courier-Mail. Han är dubbel vinnare av Walkley Award for Excellence in Journalism, och trippel vinnare av Kennedy Award for Excellence in NSW Journalism. Han har hela fyra gånger vunnit News Awards Features of the Year. Pojke slukar universum är hans delvis självbiografiska debutroman.

Recensionsdag: 2019-04-01

För mer information och intervjuförfrågningar:
Natalie Pettersson, PR- och marknadsansvarig
Natalie.pettersson@harpercollins.se
0768 671 060