Gertrud Hellbrands kritikerrosade ”Dragoner” nominerad till Årets deckardebut av Svenska Deckarakademin

Nyheter

Foto: Peter Holgersson

Gertrud Hellbrand bytte genre och släppte i mars 2021 spänningsromanen Dragoner, den första fristående delen i en helt ny serie. Boken är en mordgåta och en mörk berättelse om familjeband, kärlek, svek och svartsjuka och utspelar sig i det spirande odlingslandskapet i Östergötland.

Dragoner är nu en av de nominerade böckerna till Svenska Deckarakademins debutpris, som delas ut i Eskilstuna söndagen den 21 november. Då offentliggörs även vinnarna av Årets bästa kriminalroman och Årets bästa till svenska översatta kriminalroman samt Spårhunden. Prisutdelningen är finalen på den deckarfestival som Deckarakademin arrangerar i samarbete med Svenska Deckarbiblioteket den 19 - 21 november.

Andra och fristående delen i Östgötasviten Svinskytten släpps i mars 2022. En berättelse om avund, begär och svårigheten att göra sig fri från sitt förflutna.

Sagt om Dragoner:

”Skickligt snärjer hon läsaren med ledtrådar och olika håll och bygger upp och bygger upp en allt mer oroande känsla av att något fruktansvärt har hänt eller möjligen ska hända, samtidigt som hon i förbifarten berättar om både vacker natur, bittert hat, fågelsjöar och hjälplöst beroende.” - Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Jag sträckläste den här i natt. En riktigt, riktigt vass deckare.” -  Jenny Lindh, TV4

”Hellbrand levererar en fint berättad kriminalhistoria om mörka, otyglade familjehemligheter, full av fartfyllt ridande över många (och höga) hinder!” – Kenneth Gysing, Femina

”… en relationsroman som skildrar allt från förvriden lojalitet till otrohet. Berättelsen nystas upp ur flera personers perspektiv, alla trovärdigt gestaltade. Även miljön, bland hästuppfödare, levandegörs på ett autentiskt sätt. Språket är rakt, men också rikt. Sammantaget en roman av hög kvalitet som också är spännande och fascinerande.” - Christine Karlsson, BTJ-häftet nr 6, 2021.

OM FÖRFATTAREN

Gertrud Hellbrand är född 1974 har skrivit flera romaner, mest känd är den kritikerrosade Veterinären som gavs ut på Albert Bonniers Förlag 2014. Hon bor på Vikbolandet i Östergötland med sin man och två barn, och har tidigare även givit ut Vinthunden (2004), Scenario X (2008) och Satyricon (2018), hon är verksam som skrivarkurslärare på Bona folkhögskola.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Sarah Wallskog Lindvall, PR & Marknadschef

Sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se  Telefon: 0705690227

Relaterade bilder