Gertrud Hellbrand är tillbaka med ännu en ny rafflande deckare i landsbygdsmiljö

Nyheter

9789150778205.jpg

Röd hibiskus är uppskattade deckarförfattaren Gertrud Hellbrands fristående tredje del i Östgötasviten. Första kritikerrosade delen Dragoner nominerades till bästa svenska deckardebut av Svenska Deckarakademin.

 ”En hel värld har kommit till liv för mig i de här böckerna”, säger Gertrud Hellbrand. ”Östgötsk landsbygd är som gjord för berättelser om mänskliga relationer och de dödliga våldsamheter som kan följa i deras spår.”

”Vad händer när kärleken driver oss över förbjudna gränser? Det utforskar Gertrud Hellbrand i Röd hibiskus, denna skrämmande kriminalberättelse med litterär höjd, pulserande intrig och doftande miljöbeskrivningar. Det är en fröjd att läsa!” säger Céline Hamilton, förläggare.

En trettonårig flicka vaknar upp instängd i ett slutet rum och inser att någon håller henne fången. I det lilla samhället Hedsbro på Östgötaslätten rapporteras samtidigt en mamma, en pappa och deras dotter spårlöst försvunna från sitt hem. Vem vill familjen illa?

Samtidigt tvingas Sanja Soliman ta ledigt från polisjobbet efter en olycka. Hon bestämmer sig för att börja leta efter sin pappa Darko, som i elva års tid i sin frånvaro stått huvudmisstänkt för mordet på hennes mamma.

Men rotandet i det förflutna väcker skrämmande krafter till liv, och när Sanja väl inser faran är det för sent att backa.

“En skickligt vävd spänningsroman, med tentakler som sträcker sig åt alla håll, komplexa människor, brutalt våld, inte minst i det överraskande dramatiska slutet. Som gjord för sträckläsning!” Eva Åström, Expressen Söndag, om Svinskytten

“Skickligt snärjer hon läsaren med ledtrådar åt olika håll och bygger upp en allt mer oroande känsla av att något fruktansvärt har hänt eller möjligen ska hända, samtidigt som hon i förbifarten berättar om både vacker natur, bittert hat, fågelsjöar och hjälplöst beroende.” Lotta Olsson, DN, om Dragoner

 Recensionsdatum 2023-01-10

”Hallå? Är det någon där?”

Hjärtat bankar så hårt att jag är rädd att bröstet ska gå sönder. Jag ropar högre, skriker: ”Är det någon som hör mig? Släpp ut mig härifrån!”

De vita väggarna runt mig är höga och i taket sitter ett lysrör. Inget dagsljus, bara lampljuset. Dörren är låst utifrån, under den finns en smal glipa.

Jag slår på dörren. Jag slår tills händerna värker.

”Snälla sluta, det är inte roligt. Släpp ut mig!”

Hjärtat slår ännu snabbare. Jag vet inte om jag fryser eller svettas. Salt snor och tårar rinner in i munnen. Släpp ut mig, släpp ut mig, släpp ut mig!

Hur hamnade jag här? Är det här ett skämt? Vem låser in en trettonårig tjej i ett kalt rum?

Så orkar jag inte mer. Jag kryper ihop på madrassen på golvet. Tårarna rinner. Mamma och pappa? Jag vet inte ens om de lever. Det gör ju jag, ändå.

Än så länge. — ur boken.

 Gertrud Hellbrand (född 1974), gav ut första delen i deckarsviten, Dragoner 2021, som nominerades till bästa svenska deckardebut av Svenska Deckarakademin, och har innan det skrivit flertalet romaner, bland annat den kritikerrosade Veterinären som gavs ut 2014. Uppföljaren Svinskytten släpptes 2022. Gertrud bor på Vikbolandet i Östergötland med sin familj. Till vardags är hon verksam som skrivarkurslärare på Bona folkhögskola i Motala.

Relaterade bilder