FUNNEN DÖD utsågs till Årets deckare i Danmark 2020 – nu kommer den på svenska

Nyheter

Gretelise Holm, en av Danmarks absolut största deckarförfattare, är tillbaka med en samhällsaktuell family noir-deckare. Funnen död vann Årets deckare i hemlandet förra året och nominerades även till Glasnyckeln. Idag släpps den hyllade kriminalromanen på svenska.

Funnen död är lika delar skarpögd samhällsskildring som beroendeframkallande kriminalroman.

Om boken

Vem tog livet av Ellinor Green?

Antropologen Ellinor Green hittas död i sin villa utanför Köpenhamn. Vid första anblick verkar hon och maken ha levt ett stillsamt övremedelklassliv. Men undan för undan framkommer konflikter och slitningar i hennes relationer med sina närmaste.

Frågan är vem som önskade livet ur henne: Hennes man, förlagsredaktören, som sedan en tid är otrogen med en ung konstnär? Dottern, som har sagt upp kontakten med Ellinor efter att hon kritiserat hennes barnuppfostran? Sonen, som nyskild och deprimerad ägnar sig åt att skriva hatiska inlägg i sociala medier under falska identiteter? Eller var det någon på jobbet, som Ellinor just blivit uppsagd från?

En efter en faller bitarna på plats, fram till det överraskande slutet.

Sagt om Funnen död

”Gretelise Holm är tillbaka i krimgenren med besked!”
 – Politiken

"En överväldigande roman och deckare.”
 – Deckarlogg

”Läsvärd deckare som tilltalar både hjärnan och hjärtat.”
 – Jyllands-posten 

Om författaren

Gretelise Holm är född i Danmark 1946 och har mottagit en rad priser för sitt arbete som journalist. Hon har tidigare varit prorektor på danska journalisthögskolan. Förutom den internationellt rosade kriminalserien om Karin Sommer har hon skrivit allt från debattböcker till ungdomsromaner. Hyllade Funnen död är lika mycket en skarpögd samhällsskildring som en beroendeframkallande family noir-deckare. Boken utsågs till Årets bästa danska kriminalroman 2020 av Danska deckarakademin och nominerades till Glasnyckeln.

För mer information, kontakta:
Natalie Pettersson, PR - och marknadsansvarig
Natalie.pettersson@harpercollins.se
0768 671 060

Relaterade bilder

Kategori

Kultur och konst