En tonsäker debut om att vara ung kvinna – i samma anda som Amanda Romare och Sally Rooney

Nyheter

ett-nytt-frascht-liv-isabell-jonasson.jpg

Vårens litterära debut hos HarperCollins är djuplodande, svart humoristisk och oemotståndligt lättläst, allt på samma gång. Hur långt får man egentligen gå i jakten på något man inte kan få? Och vem är den största förloraren, den som blev lurad eller den som ändå aldrig hade en chans? Isabell Jonasson vrider och vänder på samtiden och klassresans eviga problematik.

OM BOKEN

Hanna är tjugonio år, bor i Visby och lever något sorts liv. Jobbet i hemtjänsten är vad det är. När hon är ledig tittar hon på Farmen och gamla avsnitt av Top Model, dricker öl på Mickes bar en till två kvällar i veckan och pratar ibland med sin kompis Caroline som bor i Göteborg. Hanna inser själv att livet på något sätt gått i stå, men måste man göra så mycket, tänka så mycket?

En kväll ramlar det in nytt folk på Mickes, plötsligt är Oscar där. Han är något annat. Kanske kan Hanna också bli det, en som vet var man köper rätt ljusstakar och ekologiska grönsaker? Så får det bli. Hanna ska leva ett nytt, fräscht liv.

”Jag ville skriva om klass eftersom jag tror mig veta vad det kan innebära för människor. Inte enbart när det kommer till den ekonomiska aspekten, utan även utifrån det som sitter i våra kroppar. Såsom smak, språk, konsekvenstänk och beteende. Sådant som jag tänker mig tar längre tid att lämna bakom sig, om det ens går,” säger Isabell Jonasson.

”Ett manus som Isabells är varje förläggares dröm, från första sidan visste jag att det var speciellt. Allt fanns där: en säker, egen röst och ton, en huvudkaraktär som är både komplex och enkel och en historia man inte kan slita sig ifrån.” säger Amanda Bértolo Alderin, ansvarig förläggare på HarperCollins.

Släppdatum 2024-03-26

Ljudboken läses in av Alexandra Dahlström

OM FÖRFATTAREN

Isabell Jonasson är född 1989 i Visby och bosatt i Stockholm sedan 2021. Ett nytt, fräscht liv är hennes debutroman. Hon har tidigare gått skrivarlinjen på Ölands folkhögskola och läst sociologi och genusvetenskap på Södertörns högskola.

För mer information kontakta:

PR & Marketing manager: sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se

För recensionsexemplar: press@harpercollins.se

Relaterade bilder