En bättre människa - ny roman av Eli Åhman Owetz

Nyheter

Eli Åhman Owetz hyllade kärleksroman Brevvännerna kom tvåa i Årets bok 2020. Nu är hon tillbaka med En bättre människa. Återigen blandar Eli allvar och lättsamhet, i en varm feelgoodroman med djup.

Huvudperson i En bättre människa är den levnadsglada singeln Kicki. Men när hennes mamma hastigt går bort får sorgen och skuldkänslorna Kicki att omvärdera livet. Vad är egentligen en bra människa? Och hur blir man en sådan? Kicki tänker i alla fall försöka.

– Jag ville skriva en feelgoodroman där den kvinnliga huvudpersonen inte söker kärleken, utan något annat. Och funderar vi inte alla över det ibland - att man kanske borde bli en bättre människa? säger Eli Åhman Owetz.

OM EN BÄTTRE MÄNNISKA

Kicki stortrivs med sitt nya liv som byn Söderbergas frissa. Hennes hus har neonskylt, en gammaldags frisersalong och en rosa walk in closet. Hon är den glada singeln som gärna träffar män och ofta blir förälskad. Tills det blir tal om att flytta ihop. För Kicki tänker aldrig ge upp sitt ensamliv.

När hon än en gång väljer en helg med väninnorna istället för att hälsa på sin mamma får Kicki höra att hon lever ett egoistiskt liv. "Tänk på att en dag kan det vara för sent att göra gott", säger hennes mor. Bara dagar senare går hon oväntat bort utan att Kicki hinner ta farväl.

Sorgen och skuldkänslorna får Kicki att ta ett beslut. På inbjudningskorten till sin födelsedagsfest önskar hon sig två presenter: Ett riktigt gott italienskt rödvin och tips på hur hon kan göra världen bättre. Måndagen efter festen tar hon sig an det första tipset. Nu gäller fullt fokus på uppgiften. Och inga män tills hon blivit en bättre människa. Då dyker grävmaskinisten Nicke upp och vill hyra gästrummet.

En bättre människa är en humoristisk berättelse med sorg och eftertänksamhet som botten.

Men numera fanns det mer än någonsin som jag aldrig i livet tänkte ge upp. Mitt underbara hus. Ett fritt singelliv, men inte ensamt. Jag var omgiven av vänner. Män träffade jag gärna, men jag berättade redan första kvällen hur jag såg på livet. Det blev ofta bara en natt. Det räckte ofta för mig.” — ur boken.

OM ELI ÅHMAN OWETZ

Eli Åhman Owetz är författare och journalist. Hennes böcker utspelar sig i Roslagen, där Eli numera bor på gården där hon växte upp. Hon debuterade 2013 med Anna-Lisas antik och har sedan dess skrivit flera romaner som bland annat nominerats till Storytel Awards. Hyllade Brevvännerna kom 2019, och för den vann hon andra pris i Årets bok. Uppföljaren Renoveringsobjekten, 2020, fick ett lika varmt mottagande. En bättre människa är en ny fristående roman i samma miljö.

Sagt om En bättre människa

“Boken är underhållande och lättläst och avslutas med en mycket oväntad twist.” – Kajsa Banck, BTJ-häftet nr 11, 2021

Sagt om Renoveringsobjekten

”Renoveringsobjekten är en varm och levande feelgoodroman med fina skildringar och tydligt patos. En roman om vänskap, bygemenskap och den lilla människans kamp.” – Susann Wilhelmsson, BTJ-häftet nr 11, 2020.

"Eli Åhman Owetz berättar fint om ett avfolkat samhälle i Sverige idag, där svensk industrihistoria riskerar att undanröjas av modernitetens krav. Det är klart att det finns en kärlekshistoria också, men den största kärleken är till svensk glesbygd." - Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Sagt om Brevvännerna

”Brevvännerna är en av de bästa böckerna i genren som jag någonsin läst.” - Leena Valtonen, Bonniers Bokklubb

”Författaren lyckas som vanligt dra in läsaren i ett trivsamt äventyr med ups and downs. Hon är rasande skicklig på det, Eli Åhman Owetz.” - Nisse Scherman

För intervjuförfrågningar: Vilhelm Hanzén vilhelm@gulpr.se  

Relaterade bilder