Eli Åhman Owetz Brevvännerna, Joyce Carol Oates Mitt liv som råtta och Kate Quinns Jägarinnan nominerade till Årets bok!

Nyheter

Idag presenterade Bonnier Bokklubbar de 12 nomineringarna till Årets bok 2020 och HarperCollins har inte mindre än tre nominerade böcker. Brevvännerna av svenska författaren Eli Åhman Owetz, Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates (US) och Jägarinnan av Kate Quinn (US).

Kriterier för nomineringarna till Årets bok:

  • Hög språklig kvalitet
  • Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
  • Tilltala en bred läsekrets
  • Svensk och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)
  • Utgiven på svenska under 1 maj 2019 - 30 april 2020

När romanen Brevvännerna kom ut i maj 2019 fick den ett väldigt fint mottagande av både läsare och recensenter. Den är finalist i årets Storytel awards romanklass och nominerades till Årets feelgood. Den fristående uppföljaren Renoveringsobjekten släpps 14 maj och vi kan idag avslöja att ytterligare en fristående uppföljare, i samma härliga Roslagsmiljö, kommer ut våren 2021 på HarperCollins.

”Med romanen Brevvännerna har Eli Åhman Owetz tagit klivet till att bli en av Sveriges mest lästa och omtyckta författare. Elis romaner sticker ut inom feelgood-genren med sin kombination av ett färgrikt och njutbart språk och skildringen av landsbygden – dess människor och miljöer – som känns genuin och berör. Vi på HarperCollins gläds stort med Eli åt nomineringen och ser fram emot att fortsätta bygga hennes författarskap.” - Johanna Rydergren, förläggare

Årets bok motivering:

I Roslagens famn blommar kärleken …

En bondhustru i Roslagen och en bygglovshandläggare i Norrtälje – av en ren slump påbörjar de en anonym men innerlig brevväxling via traktens bokbuss. I denna feelgoodroman skildras svensk landsbygd och älskansvärda karaktärer både charmigt och nyanserat. Att läsa den är som att smyga in i en varm famn.

OM BREVVÄNNERNA

Vid första anblick har Malin allt man kan önska sig. Ändå är hon inte lycklig. Hennes äktenskap går på rutin och hon saknar närhet och någon att prata med. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn och romanerna som hon kan fly verkligheten med. Erik har nyligen flyttat från Stockholm till idylliska Roslagen efter att ha hamnat vid ett vägskäl i livet. I en lånebok hittar han av en slump några utrivna sidor ur ett anteckningsblock. De handskrivna orden om förlust och längtan gör honom nyfiken. Vem är kvinnan som har skrivit dem?

En anonym brevväxling, via bokbussen, tar sin början. Sakta växer allt starkare känslor fram mellan två människor som vågar öppna sig för varandra. Men kan man verkligen falla för någon man bara brevväxlat med? Och hur vet man om det är rätt att riskera allt för att följa sina känslor? 

Brevvännerna är en av de bästa böckerna i genren som jag någonsin läst. ” – Leena Valtonen, Bonniers Bokklubb  

”Författaren lyckas som vanligt dra in läsaren i ett trivsamt äventyr med ups and downs. Hon är rasande skicklig på det, Eli Åhman Owetz.” – Nisse Scherman

”Underbart mysig feelgood-roman, som har både en bokbuss med i handlingen och en spännande brevväxling. ” - Boktokig

OM MITT LIV SOM RÅTTA, JOYCE CAROL OATES

I Mitt liv som råtta får vi möta Violet Rue Kerrigan som tolv år gammal får veta att hennes två äldre bröder har begått ett rasistiskt mord på en afroamerikansk skolkamrat. När Violet gör det rätta och berättar om mordet, och bröderna grips och döms, blir hon utfryst av sin familj. I en rad starka tillbakablickar får läsaren följa Violets resa, från älskad minsting i en syskonskara om sju, till utstött av föräldrar, syskon och församling. Gång på gång frågar hon sig: Vad är viktigast, att vara lojal mot familjen eller mot samvetet? Och kan man göra det rätta, men ändå bittert ångra det? Ensam i världen tvingas hon bryta sig fri från sina föreställningar om vad en familj är, vem hon är, och hitta sin egen väg.

”En oerhört skicklig beskrivning av människor och deras handlande. Boken håller läsaren andlös.” Betyg 5/5 BTJ-häftet nr 22, 2019. Lektör: Inger Ulfstedt-Fjellsson

”Att Joyce Carol Oates inte skulle få Nobelpriset nästa år eller nästa igen eller vilket annat år som helst är en omöjlig tanke. ” - Tidningen Boken

Årets bok motivering:

Hjärtskärande om utsatthet och mod

Tolvåriga Violet anger sina två äldre bröder för ett rasistiskt mord, och blir utfryst av sin familj. Ensam i världen lär hon sig snart att en flicka är ett lätt offer för nya förövare. En omskakande, trovärdig och våldsam historia om att finna sin egen väg i livet – mot alla odds. Oförglömlig läsning!

OM JÄGARINNAN, KATE QUINN

Sibirien, före kriget: När andra världskriget närmar sig sätter den våghalsiga stridspiloten Nina Markova allt på spel och ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente. Men när hon hamnar bakom fiende-linjen, i händerna på den ökända mördaren, kallad Jägarinnan, tvingas hon uppbåda all sin styrka och list för att överleva.

Köln, 1950: Efter krigsslutet lämnar den brittiska krigskorrespondenten Ian Graham journalistiken för att leta upp nazistiska krigsförbrytare. Ett mål kvarstår: Jägarinnan. För att hitta henne söker han upp Nina, det enda vittne som lyckats fly från henne levande.

Boston, 1946: Sjuttonåriga Jordan McBride blir överlycklig när hennes pappa, som varit änkling under en lång tid, äntligen träffar en ny kvinna. Men snart märker hon att den milda tyskan döljer något. Jordan börjar gräva i sin nya styvmors bakgrund och inser snart att hela hennes familj bär på stora hemligheter. Tre gripande människoöden flätas samman i Kate Quinns nya storslagna verk om kvinnligt mod, oväntad vänskap och familjehemligheter under andra världskriget.

Jägarinnan är en underhållningsroman med actioninslag och osannolika hjältar, men de små detaljerna gör den läsvärd. (Och så kunde jag faktiskt inte sluta läsa). ” - Lotta Olsson, Dagens Nyheter

 Årets bok motivering:

Mäktig historisk roman som ger kalla kårar

Kvinnan som kallas Jägarinnan håller sig gömd efter andra världskrigets slut och en ung amerikanska anar något märkligt bakom sin nya styvmors perfekta fasad. Sträckläsning som framkallar rysningar av både spänning och välbehag. Skickligt beskrivs hur kärlek och mod kan trotsa rädsla och besegra ondska.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta:

Sarah Wallskog Lindvall, PR & Marketing manager

Sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se

Telefon: 0705690227

 

Relaterade bilder

Kategori

Kultur och konst