​HarperCollins ger ut prisbelönta romanen "Vännen" av hyllade Sigrid Nunez – som nu för första gången översätts till svenska!

Pressmeddelande

Den amerikanska författaren Sigrid Nunez har vunnit flera prestigefyllda priser och översatts till fler än 20 språk. Nu översätts hon för första gången till svenska! Nunez har en rad hyllade böcker bakom sig. Vännen blev hennes stora genombrott. Boken släpps den 21 april och har rosats av kritikerna samt vunnit flera priser, bland annat National Book Award 2018.

Vännen utspelar sig i New York, och är en gripande och kritikerrosad roman om livets stora frågor, skriven på ett lysande språk och med en oemotståndlig mörk humor som för tankarna till Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande och Woody Allens filmer. Den har bland annat kallats stillsamt briljant och mörkt humoristisk (Kirkus Rewiew) och ironisk, charmerande och full av anspelningar (New York Times).

Vännen är en berättelse om kärlek, vänskap, sorg och det magiska bandet mellan en kvinna och hennes hund.

Mer om boken

När en kvinna oväntat mister sin vän sedan många år får hon i stället – mot sin vilja – ansvar för hunden han lämnat efter sig. Sorgen förstärks av att hunden, en enorm grand danois som älskade sin husse, också sörjer djupt, och att hon nu hotas av vräkning eftersom djur inte är tillåtna i huset där hon bor.

Allt eftersom dagarna går blir kvinnan alltmer besatt av att sköta om hunden. Hon vägrar lämna dess sida, fast besluten att tränga in i dess hjärta. Människor runt dem börjar uttrycka sin oro och dag för dag rämnar tillvaron alltmer. Men hur mörkt det än ser ut, kan saker och ting förändras.

Recensionsdag: 21 april, 2020

Röster om Vännen

”Stillsamt briljant och mörkt humoristisk ... Tar andan ur läsaren, både med sin smärta och sin skönhet.” – Kirkus Reviews

”Vacker ... full av insikter om kärlek, död, konst och sorg.”
Wall Street Journal

”En inträngande och djupt rörande betraktelse av förlust, tröst, minnen ... Nunez skriver med en svidande syrlig skärpa och intelligens.”
National Public Radio

”En berättelse om kärlek, om magi, och om att läka.”
Vanity Fair

”Vore jag en biblioterapeut skulle jag skriva ut Sigrid Nunez Vännen på recept till alla som sörjer en människa eller ett djur.”
Linda Skugge

”En inträngande och djupt rörande betraktelse av förlust, tröst, minnen … Nunez skriver med en svidande syrlig skärpa och intelligens.”
NPR

”Ironisk, charmerande och full av anspelningar …”
New York Times

Om författaren

Sigrid Nunez är en amerikansk författare med en rad hyllade romaner bakom sig. Hon har översatts till fler än 20 språk och mottagit flera prestigefulla utmärkelser, bland annat Whiting Writers' Award, Rome Prize in Literature och Berlin Prize Fellowship. Vännen blev hennes stora genombrott och är den första av hennes böcker som översatts till svenska. Den belönades med National Book Award 2018.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta:
Natalie Pettersson, PR- och marknadsansvarig
natalie.pettersson@harpercollins.se
0768 671 060