Christina Wahldéns kriminalhistoriska roman kastar ljus över Gotlands mörka historia med två polissystrar i huvudrollen
Den prisbelönta författaren och journalisten Christina Wahldén är aktuell med den kriminalhistoriska romanen Förbjuden ingång (HarperCollins). Det är uppföljaren till den omtyckta Sedlighetsbyrån om polissystrarna Rut och Svea. Handlingen äger rum år 1944 under ett brinnande världskrig och utspelar sig i både Stockholm och på lilla ön Enholmen utanför Slite på norra Gotland. Det är en spännande och varm roman inspirerad av Gotlands mörka historia.
– Jag har tidigare skrivit tre barnböcker som utspelar sig under andra världskriget och det är en spännande tid som tyvärr har allt mer likheter med vår egen tid. Rädslan för ”ryssen” är något som är en del av boken, men som ju också är högst aktuellt idag. När jag började skriva om Rut och Svea hade dock kriget i Ukraina inte brutit ut. Andra händelser är de baltiska båtflyktingarna som kom till Gotland under andra världskriget, och som har satt spår och är närvarande i det kollektiva minnet på ön, säger Christina Wahldén, som själv bor några månader om året på Gotland sedan 20 år tillbaka.
I Förbjuden ingång hittas unga soldater oförklarligt mördade, och polissystrarna Rut och Svea tillhör en motståndscell som ska lösa gåtan på ön Enholmen utanför Slite. Detta sker under brittisk ledning tillsammans med Lussan Kagg och hennes motståndarkvinnor. Förklädda med hjälp av en skicklig maskör på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.
– Lussan Kagg är grevinna och ekonomiskt oberoende. I kraft av sitt namn och sina kontakter väljer hon att hjälpa personer som behöver det. Hon är ogift och excentrisk, hon ber inte om ursäkt. Hon är dock dödssjuk i cancer och känner hur tiden är på väg att rinna ut. Hennes cell består enbart av kvinnor, så hon är något av en feministisk förebild.
I researcharbetet har Wahldén haft stor hjälp av maskören Johan Lundström på Dramaten. Han har generöst berättat om sitt arbete och hur man bäst tänker för att förändra utseendet på en person.
– Frågar man maskörer så svarar de enhälligt att håret är det viktigaste att förändra om man vill bli oigenkännlig. Mustasch eller skägg för män eller glasögon hjälper förstås också till, i kombination med kläder och hattar. Under andra världskriget fanns det till exempel i Storbritannien en Kamouflagesektion som såg till att de agenter man skickade ut till Frankrike hade skor och kläder som var tillverkade i Frankrike och att man hade föremål som kom därifrån. En felaktig etikett i ett klädesplagg kunde betyda döden. Personerna som arbetade där hade ofta en bakgrund som maskörer eller kostymörer inom film eller teater. Genom att förändra sitt utseende kan man lura förföljare eller uppträda ”under cover”, säger Christina Wahldén.
Christina Wahldén är författare och journalist. Hon arbetade i många år som kriminalreporter på Svenska Dagbladet och har gett ut närmare 80 böcker för barn, unga och vuxna. Det här är hennes andra roman på HarperCollins. Hon är gift, har tre barn och bor i Uppsala och delvis på Gotland.
Förbjuden ingång har utgivningsdag den 7 maj. Ljudboken kommer samma dag och läses in av Angela Kovács.
För mer information och intervjuförfrågningar, v.g. kontakta:
Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 0733 338840, e-post: magdalena@highlandpr.se
För beställning av recensionsexemplar, vänligen kontakta press@harpercollins.se