Christina Wahldén firar 25 år som författare med ny romanserie om Polissystrar

Nyheter

9789180721363.jpg

Den hyllade författaren Christina Wahldén firar i år 25 år som författare. Samtidigt ger hon ut första delen i den nya romanserien Polissystrar, där polissystrarna Svea och Rut står i centrum. Boken Sedlighetsbyrån utspelar sig på gotländska Ljugarn under 1940-talet och har inspirerats av Gotlands dunkla historia, där nazismen hade ett starkt fäste under andra världskriget.

“Gotland är en viktig plats för mig där många av mina böcker har blivit skrivna. Min familj har sommarhus på Ljugarn sedan 20 år tillbaka och vi tillbringar ungefär tre månader om året där. Att kunna gå runt i den miljö jag här skildrar fiktivt har inspirerat mycket, även om en del hus och verksamheter inte längre finns kvar. Jag har haft god hjälp av äldre personer som minns Ljugarn från när de var barn”, säger Christina Wahldén.

”Är lycklig över att få jobba med Christina Wahldén och hennes historiska spänningsserie, den första boken golvade mig totalt. Christina väver stilsäkert ihop en spännande, stämningsfull och varm berättelse. Och jag älskar att få vistas i hennes universum, det är eskapistiskt och aktuellt på en samma gång”, säger Céline Hamilton, förläggare.

Om boken:

Gotland, juni 1944. Polissystrarna Svea och Rut har skickats till semesterorten Ljugarn på hemligt uppdrag. Militärnärvaron är hög, och under ytan ruvar ljusskygga element som inte bara är ett hot mot lugnet på den lilla badorten, utan också mot rikets säkerhet. När unga flickor börjar försvinna och lik dyker upp längs kusten förvandlas det som började som ett enkelt spaningsuppdrag till något större och mörkare. När allt känns hopplöst korsas polissystrarnas väg av den märkliga grevinnan Lussan Kagg och hennes brokiga gäng motståndskvinnor.

Sagt om Sedlighetsbyrån:

“Romanen är spännande samtidigt som vänskapen och systerskapet löper som en röd tråd genom boken och lämnar läsaren med en varm känsla efter sista sidan.” 
 – Camilla Bergvall, BTJ-häftet

Christina Wahldén är författare och journalist. Under sina många år som kriminalreporter på Svenska Dagbladet bevakade hon främst våld mot kvinnor och flickor, som våldtäkt, hedersrelaterat våld, tvångsäktenskap och människohandel. Hon har skrivit en mängd böcker för vuxna och barn och är känd för sin gedigna research. Nämn inte de döda, första delen i deckarserien om Darwin, nominerades till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Om polissystrar:

Polissyster är ett historiskt yrke som utövades fram till 1958. Året innan Sedlighetsbyrån utspelar sig, 1943, fanns det 6 241 manliga poliser i Sverige. Samma år fanns det 26 polissystrar i hela landet, främst i storstäderna. Först 1957 antogs de första kvinnorna till samma polisutbildning som män.

Relaterade bilder