Bacillskräcken fick Gabriella Ullberg Westin att skriva deckaren Ett enda andetag – och sedan kom verkligheten ikapp fiktionen.

Pressmeddelande

När Gabriella Ullberg Westin började göra research för sin sjätte deckare hade hon ingen aning hur nära verkligheten den fiktiva historien skulle hamna. I Ett enda andetag skildras nämligen hur ett okänt virus bryter ut i idylliska Hudiksvall och hotar hela världen. Idén till boken har Gabriella hämtat i sin egen skräck för virus.

I den sjätte och fristående delen i den kritikerrosade deckarserien Morden i Hudiksvall ville hon utforska ett ämne hon hyser ett skräckfyllt intresse för, nämligen virus och bakterier (s.k. patogener). Under researcharbetet snubblade hon över WHO:s lista över de dödliga och samhällsfarliga sjukdomar som det inte finns tillräckligt med kunskap om, eller medicin och vaccin mot, och som världen behöver förbereda sig för. Längst ner på listan fanns ”Disease X”, en hittills okänd sjukdom med kraft att orsaka en pandemi. Det satte Gabriellas fantasi i rullning för den bärande intrigen i Ett enda andetag.

Aldrig hade hon kunnat ana hur nära verkligheten den fiktiva historien skulle hamna, samtidigt som boken gick till tryck bröt Coronaviruset ut i Kina.

Gabriellas intresse för patogener kommer sig av den bacillskräck som hon led av i många år. En rädsla som medförde att hon undvek offentliga toaletter, kollektivtrafik, - och att röra vid ledstänger och dörrhandtag.

”Bacillskräcken eskalerade 2009 när jag var gravid för första gången och hotet om svininfluensa cirkulerade i media”, säger Gabriella. ”Den blev ohanterbar när jag fick mitt andra barn.”

Rädslan för att det äldre barnet skulle dra hem virus och smitta den nyfödde tog överhanden. Användning av handsprit och våtservetter blev starkt överdriven och familjen undvek att träffa vänner med små barn som var det minsta förkylda. En stor del av Gabriellas tankar upptogs av rädslan för att bli smittad. Hennes räddning blev till slut kognitiv beteendeterapi, KBT, och idag låter hon sig inte längre begränsas av sin rädsla.

Under researcharbetet till Ett enda andetag intervjuade Gabriella laboratoriearbetare, virusforskare, smittskyddsläkare, infektionsläkare och sjuksköterskor för att förstå vad som händer när en potentiell pandemi bryter ut och drabbar samhället. Dessutom läste hon kurslitteratur från en universitetskurs i molekylär virologi för att förstå hur virus infekterar, och förökar sig i, en mänsklig kropp.

”Att skriva Ett enda andetag har varit som en lång terapisession. För att kunna skriva en bra story har jag behövt göra omfattande research och föreställa mig att det som händer i min fiktiva historia faktiskt kan hända på riktigt. Att sedan Coronaviruset bröt ut samtidigt som boken gick till tryck känns nästan overkligt.”

OM BOKEN

En svårt misshandlad kvinna kommer till akuten på Hudiksvalls sjukhus. Hon vägrar säga vem hon är och vad som har hänt. Det blir snart uppenbart att misshandeln inte är det enda som plågar kvinnan ...

Johan Rokka och Janna Weissmann är kollegor vid Hudiksvallspolisen. Relationen mellan dem är sval efter att han en gång för alla har gett upp hoppet om att de ska bli mer än kolleger. Men när Janna utsätts för flera attentat kan Rokka inte låta bli att bli känslomässigt engagerad och deras liv flätas samman igen. Snart visar det sig att det finns ett samband mellan attentaten mot Janna och patienten med de allvarliga symptomen. Ett samband med konsekvenser som når långt utanför idylliska småstaden Hudiksvall.

Releasedatum 2020-04-16

OM FÖRFATTAREN

Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Hon har studerat kriminologi vid Stockholms universitet och innan hon blev heltidsförfattare på heltid arbetade hon som kommunikationsansvarig på ett av Sveriges största telekombolag. Idag bor hon i Stockholm med sin man som är polis och deras två barn. Ett enda andetag är hennes sjätte bok om poliskommissarie Johan Rokka i Hudiksvall.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta:

Sarah Wallskog Lindvall, PR & Marketing manager

Sarah.wallskog.lindvall@harpercollins.se Telefon: 0705690227